O nas Menu Kontakt English Zamów teraz!

O nas

Początki So-An

Naszą przygodę z kuchnią japońską rozpoczęliśmy w 2003 roku.

Kiedy zaczynaliśmy, kultura jedzenia sushi w Polsce dopiero raczkowała.

Nasza załoga szkoliła się w już nieistniejącej niestety, pierwszej japońskiej restauracji w Polsce – Tsubame, założonej i prowadzonej przez japońskich kucharzy.

Nigdy nie przestaliśmy pogłębiać naszej wiedzy, szukać własnych smaków… ani na chwilę jednak, nie tracąc szacunku do tradycji.

Po tych wszystkich latach nadal jesteśmy niezmiennie zakochani w SUSHI i tradycyjnej kuchni japońskiej !!!

Początki So-An
Dlaczego So-An?

Dlaczego So-An?

Najstarsze znaczenie tego słowa w języku japońskim określało pustelnię w górach. Każdy, kto udawał się tam na medytacje, miał obowiązek pozostawić strawę i wodę dla kolejnego wędrowca. Było to zatem miejsce, w którym zawsze można było odnaleźć spokój, posilić się i napić.

Dlaczego So-An?

We współczesnej Japonii So-An to altana w ogrodzie, w której odbywają się ceremonie herbaciane. Takie ceremonie, jak wiadomo, to jedna z najstarszych i najbardziej kultywowanych tradycji w kraju „kwitnącej wiśni”.

Gospodarze domu przyjmują tam zatem tylko najważniejszych i najbardziej szanowanych Gości.

Nasze So-An

Połączenie tradycyjnego i współczesnego znaczenia słowa So-An to idea, która przyświecała nam w trakcie tworzenia naszej restauracji.

Wszystkich, którzy nas odwiedzają traktujemy jak najważniejszych i najbardziej wyczekiwanych Gości w naszym domu. U nas nie ma anonimowych „klientów”. Wszystkich naszych Gości traktujemy z szacunkiem i staramy się ich poznać. Ci, którzy wiernie odwiedzają nas od wielu lat mówią, że są członkami wielkiej „so-an’owskiej” Rodziny. Dawno temu, kiedy zaręczali się w So-An, wkręcaliśmy pierścionek zaręczynowy w ulubioną rolkę sushi . Teraz ich dzieci wychowane na naszych potrawach są już prawie dorosłe. Przychodzą ze swoimi wybrankami i mówią, że jak na sushi, to tylko do So-An. To znaczy, że osiągnęliśmy nasz cel

Dlaczego bar?

Dlaczego bar?

Nowi Goście często pytają, dlaczego większość powierzchni So-An zajmuje duży, owalny bar, a nie stoliki. Odpowiedź jest prosta: bar to integracja. Bar to rozmowy. Bar to kontakt z Sushi Chef’em i możliwość oglądania procesu powstawania sushi. Bar to atmosfera wspólnego biesiadowania.

Stali Goście nie mają już wątpliwości, że to najlepsza opcja Nie wyobrażają sobie, że mogliby przyjść do So-An, usiąść przy stoliku, z dala od swojego ulubionego Sushi Chef’a i zamawiać standardowe pozycje z menu.

PFR

Ta strona korzysta z plików cookie, aby zapewnić Ci najlepszą jakość na naszej stronie! Polityka prywatności

Rozumiem